Vad är en tand?

Synpunkter om och kring Avel och uppfödning

Moderatorer: Lars, gaston, Jämta

Vad är en tand?

Inläggav gabriell » 22 sep 2016 14:49

Var med gubben idag till veterinär. Fick följande omdöme;
stora välutvecklade testiklar, utmärkta knän, utmärkta tänder 3/5 ej fullstor tand (gamla p1) där av ej fulltandad.

Jag började då samtala med vet. då mina tidigare hundar haft mindre tänder än denna tand som ej bedömdes som inte "fullstor". Svaret jag fick var att de ska vara lika stora. Jag ifrågasatte detta och fick till svar att tanden syns och om övriga tänder varit mindre hade den varit godkänd. Det är en konstig värld med konstiga människor vi lever i. :D :D :D :D :D :D :D :D

PS
Veterinären har gjort en korrekt bedömning p1 vänster underkäke är mindre än de 3 övriga p1:orna. Frågan är bara, hur ska det bedömas vad är en tand? Varför detta är viktigt är att jag sett hundar med välutvecklade premolarer som saknat enstaka premolarer och hundar med samtliga premolarer som haft "små" sådana. Jag tror knappast att jag behöver berätta att de fulltandade med små tänder lämnat sämre tandanlag till sina avkommor än de som saknat enstaka tänder och haft stora tänder. :ox:
gabriell
 
Inlägg: 336
Blev medlem: 09 apr 2010 15:55
Ort: norrbotten

Re: Vad är en tand?

Inläggav Shereen » 10 okt 2016 20:56

Hej!
Inte är jag någon specialist på tänder, men skulle nog kontakta en annan veterinär (tandspecialist) och kolla om inte p1:orna kan ha olika storlek? Nästan så att jag tror det, hur skulle dom kunna va det när inget annat här i livet är lika eller samma storlek. I alla fall vet jag att p1:orna hundar emellan skilljer mycket i storlek. Och föresten, saknad av en p1:a har nog ingen betydelsen i praktiken.

Mvh,

Thommy
Användarvisningsbild
Shereen
 
Inlägg: 25
Blev medlem: 19 mar 2006 14:57
Ort: Övermalax, Finland


Återgå till Avel

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

cron